Guide til Landsmødet

Landsmødet er helt formelt KFUM-Spejdernes øverste myndighed – uformelt er det en weekend hvor spejdere fra hele landet mødes, debatterer, hygger sig, opdaterer sig på hvad der sker i KFUM-Spejderne og sætter retningen for organisationen. Det er intet mindre en en stor fest, hvor vi sammen sætter retningen for de kommende år. 

Det sker alt sammen på MESSE C i Fredericia, 26.-27. sep. 2020. Her er en lille guide til Landsmødet: 

Foto: Frederik Dahl Kehlet

Vigtige datoer

Her er oversigten over de vigtige datoer der er i forbindelse med Landsmødet:

 • 15. april 2020: Begrænset tilmelding åbner
  Tilmeldingen åbner, men i første omgang kun for 2 personer pr. grupper og distrikter til en early-bird pris.
 • 15. maj 2020: Fri tilmelding åbner
  Nu er det mulighed for alle at tilmelde sig Landsmødet til en early-bird pris.
 • 02. juni 2020: Prisen stiger
  Early Bird stopper, resten af tilmeldingsperioden er prisen den samme.
 • 01. juli 2020: Prisen stiger til 1000 kr.
  Deltagerprisen stiger til 1000 kr.
 • 31. juli 2020: Frist for forslag
  Den officielle frist for at aflevere lovændringsforslag. Du kan læse mere om at stille et forslag her. 
 • 1. sep. 2020: Tilmeldingsfrist
  Sidste mulighed for at tilmelde sig til Landsmødet 2020.

Foto: Mick Johansen

Praktiske informationer

Tjek-in og information

Lørdag morgen er det muligt at tjekke-in i Tjek-in. Alle deltagerne – både folk med og uden stemmeret, skal tjekke ind. Der du får en mappe med informationer om Landsmødet. 

Det er også her de stemmeberettigede får udleveret deres stemme. 

Transport

Landsmødet 2020 foregår i MESSE C, Fredericia. Adressen er Vestre Ringvej 101, 7000 Fredericia. Det er både muligt at komme hertil med offentlig transport eller på egen hånd. MESSE C ligger 10 min. fra Fredericia Station.

Hvis du kommer i bil er der P-pladser ved MESSE C.

Overnatning  

Vi har lånt en mark ved MESSE C, hvor du kan stille dit telt op. Det er også muligt at stille sin campingvogn op samme sted. Påklædning

Du kommer både til at være en del tid både indenfor og udenfor. Så kig på vejrudsigten inden du tager afsted, og tilpas din beklædning til det. 

Mad & Drikke

MESSE C’s køkken sørger for mad til os i løbet af weekenden. De sørger også både for bestik, service og opvasken. Desuden er der kaffe, te og vand til rådighed hele weekenden – vi opfordre dig til at tage din yndlings kop med, som du kan fylde op. 

Hvis du har allergier køkkenet skal være opmærksom på, vil vi bede dig skrive dem i din tilmelding.

Det vil være muligt at få vand købe drikkevare i løbet af weekenden.

Foto: Frederik Dahl Kehlet

Afstemninger

Vi har lavet en lille samling af de mest almindelige begreber fra Landsmødet. Men for den fulde historie kan du læse vores vedtægter

Lovændringsforslag

Det bliver også kaldet lovforslag til tider. Det er forslag til ændringer af KFUM-Spejdernes vedtægter. Det vil sige, at hvis man vil ændre noget som er fastlagt af vedtægterne, skal det ændres via et lovændringsforslag. 

Lovændringsforslag skal stilles af enheder, der tilsammen råder over mindst 5 landsmøde stemmer. Altså skal du samle flere grupper og distrikter for at stille et forslag. 

Fristen for at stille lovændringsforslag er 8 uger først Landsmødet, det vil sige fredag d. 31. juli 2020. 

For at lovændringsforslag kan vedtages skal 2/3 af de stemmeberettigede på Landsmødet stemme for. 

Resolutionsforslag

Landsmødet kan være med til at sætte retning ved at vedtage resolutionsforslag. Her kan Landsmødet beslutte ting, som ikke er fastlagt af vores vedtægter. Det bliver behandlet under eventuelt, men dagsorden bliver traditionelt ikke fulgt kronologisk. 

Du kan se eksempler fra 2018 på hvilke resolutionsforslag der blev stillet. 

Fristen for at stille resolutionsforslag fastsættes af Landsmødet i forretningsordenen, der vedtages i starten af Landsmødet. I 2018 var fristen lørdag aften under Landsmødet. 

Resolutionsforslag kan blive godkendt med et simpelt flertal, altså over 50% af de stemmeberettigede på Landsmødet stemmer for.

Ændringsforslag

Det er muligt at stille komme med ændringsforslag, hvis du ønsker en lille ændring i et opstillet lovforslag eller resolutionsforslag. 

Det skal være en lille ændring hvis det er til et lovforslag, fordi Landsmødets dirigenter skal vurdere, at ændringen er på linje med det oprindelige forslag. Fordi ellers bryder det med, at lovforslag skal være stillet mindst 8 uger før Landsmødet.  

Så når du sidder i salen, bliver der først stemt om ændringsforslag og efterfølgende det endelige forslag, med ændringen hvis vedtaget eller uden hvis der ikke var flertal for ændringen. 

Hovedbestyrelsesvalg 

En af Landsmødets opgaver er at vælges vores hovedbestyrelse, der består af 11 spejdere. De bliver valgt for den kommende 2 årige periode. Alle KFUM-Spejdere kan stille op til HB, de skal have 3 stillere og et lederbrev.

Alle stemmeberettigede i salen får mulighed for at stemme på op til 11 kandidater, dog kun en pr kandidat. De 11 kandidater der får flest stemmer bliver hovedbestyrelsen, de 3 næste er suppleanter. 

Du kan også stille op til Landsmødet. Det har vi også lavet en guide til

Stemme-berettigede

Stemme-berettigede er en person der har en stemme med på Landsmødet, der giver mulighed for at stemme til afstemningerne og HB-valget. Hver gruppe med over 75 medlemmer har 2 stemmer, resten har 1. Hvem der repræsentere gruppen på Landsmødet er op til din gruppebestyrelse. 

Distriktsrådet vælger desuden 2 repræsentanter fra distriktet, og 1 repræsentant for ikke-ledere over 15 år. 

Til sidst har hovedbestyrelsesmedlemmer en stemme hver, og medlemmer direkte under korpset har 2 stemmer til deling.